skip to Main Content
CURSUS
Introductie in de warmtetransitie

In één dag de warmtetransitie doorgronden

We staan voor de uitdaging om alle huizen en gebouwen in Nederland in 2050 aardgasvrij te verwarmen. Een complexe en grootse opgave, waar steeds meer mensen in Nederland mee te maken krijgen. Is dit werkveld voor jou nog relatief nieuw, en wil je in korte tijd bekend raken met de context en belangrijkste begrippen van de warmtetransitie? 

Deze cursus biedt je snel een breed en begrijpelijk beeld. Bovendien versterk je je netwerk, door samen te werken in een kleine groep gemotiveerde deelnemers die ook aan deze landelijke opgave wil werken.

Doelgroep

Ben jij een van de duizenden professionals in Nederland die steeds meer te maken krijgt met de warmtetransitie? Je werkt bijvoorbeeld voor een gemeente, provincie, waterschap, energieleverancier of woningcorporatie en merkt dat de warmtetransitie steeds vaker op de agenda staat. Of je gaat hier vanuit een nieuwe rol meer mee te maken krijgen. Je hebt in elk geval behoefte om je deze transitie snel eigen te maken en beter te kunnen doorgronden.

Deze eendaagse cursus “Introductie in de warmtetransitie” biedt jou een breed en begrijpelijk beeld van deze complexe opgave.

Na het volgen van deze cursus: 

 • Begrijp je de warmtetransitie in de mondiale, nationale en lokale context
 • Weet jij precies wat de Nederlandse warmtetransitie inhoudt en welke partijen hierbij betrokken zijn
 • Snap je waarom deze opgave complex en interdisciplinair is
 • Houd je jezelf stevig staande in het debat rondom waterstof, aardgas uit Duitsland en kernenergie
 • Ben je goed bekend met de begrippen RES, TVW en WUP
 • Begrijp je de invloed van de nieuwe warmtewet

 

Toelatingseisen
Minimaal HBO werk- en denkniveau. Er is geen (technische) voorkennis nodig.

Vervolgmogelijkheden
De opleiding geeft toegang tot diverse vervolgopleidingen. Zo is er de brede opleiding “Professional in de warmtetransitie” en zijn er op kernonderwerpen in de warmtetransitie verdiepende cursussen te volgen.

Programma

Tijdens deze eendaagse training leer je alles wat je moet weten over de warmtetransitie in Nederland.

In de ochtend vertellen we het verhaal van de energietransitie op mondiaal, Europees en nationaal niveau. Je leert voor welke complexe opgave we als Nederland staan en welke wet- en regelgeving daarbij komt kijken. We besteden ook aandacht aan de verschillende technieken die aardgas kunnen vervangen en de bijbehorende innovatieve perspectieven en dilemma’s. Zo behandelen we vragen als: wanneer kies je voor een warmtenet of juist een (hybride) warmtepomp? Welke consequenties heeft een techniek voor gebouw- en infrastructuur?

In het middagdeel gaan we meer praktisch aan de slag en onderzoeken deelnemers welke verschillende partijen allemaal betrokken zijn bij de warmtetransitie, welke (verschillende) belangen zij hebben en wat daarvan het effect is. We gaan in op begrippen RES, TVW en WUP en de samenhang tussen die sleutelstukken. Tot slot voeren we met elkaar het debat rondom maatschappelijke hete hangijzers als biomassa, waterstof, aardgas in Duitsland en kernenergie.

Op het einde van de dag heb je een helder beeld van waarom zoveel professionals in Nederland te maken hebben met het thema van de warmtetransitie en heb je voldoende bagage om hier ook mee aan de slag te gaan.

Literatuur en docenten
Deze training heeft eigen literatuur, waarmee je jouw kennis vergroot. De opleiding wordt verzorgd door een docenten uit de praktijk.

Planning

Deze training duurt één dag. De eerstvolgende groepen staan gepland op:

 • 9 februari (9.30 – 17.30)
 • 16 maart (9.30 – 17.30)
 • 13 april (9.30 – 17.30)

De bijeenkomst vindt plaats in Zeist of Driebergen

Praktische informatie

Groepsgrootte
We vinden persoonlijke aandacht en veel interactie belangrijk. Je volgt deze training in een groep van minimaal 5 en maximaal 12 deelnemers.

Locatie
De bijeenkomst vindt plaats in Zeist of Driebergen.

Eerstvolgende startdatum
Gepland op 09 februari 2022

Investering

De training “Introductie in de warmtetransitie” kost 699,- euro (excl. btw). Daarvoor krijg je:

 • 1 fysieke bijeenkomst (ochtend en middagsessie)
 • Lunch, onbeperkt koffie, thee en water
 • Alle benodigde readers en  instructievideo’s
 • Certificaat van deelname
 • Toegang tot kennisdatabank
 • Toegang tot alumni events

Investeert jouw werkgever in je opleiding?
Dan investeert hij niet alleen in jou op de lange termijn, maar ook in de mogelijkheden voor de eigen organisatie. Denk aan:

 • verbinding met het kennisnetwerk van het NIWT
 • in huis halen van de laatste kennis en kunde
 • handvatten en tools om collega’s mee te nemen in deze opgave

Aanmelden

Interesse om deze training te volgen? Via dit formulier kun je vast een optie nemen en jezelf verzekeren van een plek bij de eerstvolgende startdatum. Wij nemen contact met je op om jouw inschrijving definitief te maken. 

 • Wil je van ons e-mails ontvangen met NIWT nieuws?
Back To Top