skip to Main Content
CURSUS

Introductie in de warmtetransitie

Leer in één dag de warmtetransitie doorgronden

We staan voor de uitdaging om alle huizen en gebouwen in Nederland in 2050 aardgasvrij te verwarmen. Een complexe en grootse opgave, waar steeds meer mensen in Nederland mee te maken krijgen. Is dit werkveld voor jou nog relatief nieuw, en wil je in korte tijd bekend raken met de context en belangrijkste begrippen van de warmtetransitie?

Deze cursus biedt je snel een breed en begrijpelijk beeld. Bovendien versterk je je netwerk, door samen te werken in een kleine groep gemotiveerde deelnemers die ook aan deze landelijke opgave wil werken.

Na het volgen van deze cursus:

  • Begrijp je de warmtetransitie in de mondiale, nationale en lokale context;
  • Doorzie jij welke stakeholders welke rol spelen in de warmtetransitie;
  • Snap je waarom deze opgave complex en interdisciplinair is;
  • Ben je goed bekend met de belangrijkste begrippen en afkortingen uit het werkveld, zoals RES, TVW, WUP, WKO, etc.;
  • Begrijp je de invloed van de nieuwe warmtewet;
  • Heb je kennis van diverse alternatieven voor aardgas (warmtebronnen, warmtenetten).

Alle informatie over deze cursus op een rij

Programma

Tijdens deze eendaagse training leer je alles wat je moet weten over de warmtetransitie in Nederland.

In de ochtend vertellen we het verhaal van de energietransitie op mondiaal, Europees en nationaal niveau. Je leert voor welke complexe opgave we als Nederland staan en welke wet- en regelgeving daarbij komt kijken. We besteden ook aandacht aan de verschillende technieken die aardgas kunnen vervangen en de bijbehorende innovatieve perspectieven en dilemma’s. Zo behandelen we vragen als: wanneer kies je voor een warmtenet of juist een (hybride) warmtepomp? Welke consequenties heeft een techniek voor gebouw- en infrastructuur?

In het middagdeel gaan we meer praktisch aan de slag en onderzoeken deelnemers welke verschillende partijen allemaal betrokken zijn bij de warmtetransitie, welke (verschillende) belangen zij hebben en wat daarvan het effect is. We gaan in op begrippen RES, TVW en WUP en de samenhang tussen die sleutelstukken. Tot slot voeren we met elkaar het debat rondom maatschappelijke hete hangijzers als biomassa, waterstof, aardgas in Duitsland en kernenergie.

Op het einde van de dag heb je een helder beeld van waarom zoveel professionals in Nederland te maken hebben met het thema van de warmtetransitie en heb je voldoende bagage om hier ook mee aan de slag te gaan.

Literatuur en docenten
Alle literatuur, filmpjes en kennis die we in deze cursus aanbieden, wordt met je gedeeld. Deze cursus wordt verzorgd door Ludo de Haan.

Nicolette Korstanje, medewerker back-office bij HVC, zegt over haar ervaring met Ludo in deze cursus: “Ludo is erg vriendelijk en vertelde vol passie over allerlei onderwerpen die met de warmtetransitie te maken hebben. Hij legde alles heel duidelijk uit in begrijpbare taal; rustig en goed te volgen. Ik heb het als zeer prettig ervaren om van hem les te krijgen.”

Doelgroep

Ben jij een van de duizenden professionals in Nederland die steeds meer te maken krijgt met de warmtetransitie? Je werkt bijvoorbeeld voor een gemeente, provincie, waterschap, energieleverancier of woningcorporatie en merkt dat de warmtetransitie steeds vaker op de agenda staat. Of je gaat hier vanuit een nieuwe rol meer mee te maken krijgen. Je hebt in elk geval behoefte om je deze transitie snel eigen te maken en beter te kunnen doorgronden.

Deze eendaagse cursus “Introductie in de warmtetransitie” biedt jou een breed en begrijpelijk beeld van deze complexe opgave.

Toelatingseisen
Minimaal HBO werk- en denkniveau. Er is geen (technische) voorkennis nodig.

Groepsgrootte
We vinden persoonlijke aandacht en veel interactie belangrijk. Je volgt deze training in een groep van minimaal 5 en maximaal 12 deelnemers.

Vervolgmogelijkheden
De opleiding geeft toegang tot diverse vervolgopleidingen. Zo is er de brede opleiding Professional in de warmtetransitie” en zijn er op kernonderwerpen in de warmtetransitie verdiepende cursussen te volgen.

Planning

Deze training duurt één dag.

Startmoment

Er zijn op dit moment geen data gepland voor deze training. Laat je gegevens achter via het interesse formulier, dan houden we je op de hoogte van de eerst volgende trainingsdata.

De opleiding zal plaatsvinden op een goed te bereiken locatie in Utrecht/Amersfoort.

Investering

De training “Introductie in de warmtetransitie” kost €799,- (excl. btw). Daarvoor krijg je:

  • 1 fysieke bijeenkomst (ochtend en middagsessie)
  • Lunch, onbeperkt koffie, thee en water
  • Alle benodigde readers en instructievideo’s
  • Certificaat van deelname
  • Toegang tot kennisdatabank
  • Toegang tot alumni events

Investeert jouw werkgever in je opleiding?
Dan investeert hij niet alleen in jou op de lange termijn, maar ook in de mogelijkheden voor de eigen organisatie. Denk aan:

  • verbinding met het kennisnetwerk van het NIWT
  • in huis halen van de laatste kennis en kunde
  • handvatten en tools om collega’s mee te nemen in deze opgave

Interesse om deze cursus te volgen? Via dit formulier kun je vast een optie nemen en jezelf verzekeren van een plek op jouw datum naar keuze. Wij nemen contact met je op om jouw inschrijving definitief te maken.

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Naar welk emailadres mogen wij de factuur sturen?
  • Naar welk factuuradres mogen wij de factuur sturen?

Benieuwd naar meer informatie over de opleiding? Laat uw nummer achter dan belt onze opleidingsadviseur u zo spoedig mogelijk terug.

Back To Top