skip to Main Content

De warmtetransitie als interactieve opgave: welkom in Modahldam

Wat is Modahldam?

Modahldam is een stad die eruitziet als een gemiddelde stad in Nederland. Met een oud stadscentrum van voor 1900 en daaromheen vooroorlogse wijken. Vanaf de jaren ’60 is de stad flink aan het uitbreiden geweest en vanaf ’92 is er veel nieuwbouw bijgekomen ten noorden van de spoorlijn. Inmiddels wonen er ongeveer 40.000 mensen, voornamelijk in grondgebonden woningen. Voor de huidige warmtevoorziening zijn al deze woningen aangesloten op het gasnet. Kortom: een modale stad!

Waar heeft Modahldam zijn naam aan te danken?

De stad is ontworpen door Mark Wolf en Ahmad Alo, in opdracht van Christien Reichardt. Christien zocht een “doorsnee” stad met een modern tintje en werd door de naam van Ahmad Alo geïnspireerd tot een anagram (met een paar letters verschil).

Wie wonen er allemaal in Modahldam?

In Modahldam woont een doorsnee afspiegeling van de Nederlandse maatschappij. In de vinex wijken leeft de energietransitie niet zo, die huizen zijn goed geïsoleerd en de meeste daken hebben daar zonnepanelen. In de wijken waar veel goedkope huurflats staan neemt helaas de energiearmoede toe. Dat in contrast met de villawijk in het westen van de stad, waar men juist felle protesten maakt tegen de plannen voor nieuwe windmolens ‘in de achtertuin’.

En welke professionele instanties spelen een rol?

Uiteraard is de Gemeente Modahldam druk bezig met de verduurzaming van de stad. De gemeente heeft de regie in het aardgasvrij verwarmen van de stad en is daarom gesprekken aan het voeren met diverse warmtebedrijven, energieleveranciers en netbeheerders. Ook de eigenaren van de kassen in het zuidoosten en van de fabriek met behoorlijk veel restwarmte zijn belangrijke spelers. Op het industrieterrein in het noorden heeft een aantal ondernemers de handen ineengeslagen voor een lokale energie coöperatie.

Wat maakt Modahldam zo bijzonder?

Wat de stad bijzonder maakt, is dat het in feite een samen knip- en plaksel is van meer dan 10 verschillende bestaande steden en gebieden. Het is dus niet een compleet verzonnen stad, maar gebaseerd op de werkelijkheid! Dat betekent dat we daadwerkelijke data tot onze beschikking hebben over bijvoorbeeld gebouwtypen, bouwjaren, energie labels, warmtevraag etc. Ook bijzonder is dat er al projecten lopen met een geothermie- en een aquathermie bron en er een biomassacentrale staat.

Hoe wordt Modahldam gebruikt in de opleiding?

Tijdens de opleiding “Professional in de warmtetransitie” maak je direct uitgebreid kennis met Modahldam. Per module maak je samen een opdracht. Die opdrachten bouwen steeds op elkaar voort. Zo ga je bijvoorbeeld eerst kijken welke wijken zich het beste lenen voor een warmtenet, welke voor individuele oplossingen en welke voor de “aardgasvrij-ready” strategie. Vervolgens ga je die verschillende projecten helemaal uitwerken: met welke stakeholders krijg je dan te maken? Hoe ga je de participatie van bewoners opzetten? En hoe kom je met elkaar tot een sluitende businesscase? En welke afspraken leg je dan vast?

Vraag brochure aan

Hoe ziet Modahldam eruit in 2050?

Dat is precies de vraag aan de deelnemers van onze programma’s! Eén ding is zeker: de gaskraan is dan dicht en Modahldam wordt volledig voorzien van warmte door middel van een duurzame bronnenstrategie. Welke oplossing precies waar wordt gebruikt en op welke manier dat is georganiseerd… dat is aan jou!

Gratis opleidingsadvies

Ben je benieuwd of een van onze cursussen bij je past? Of heb je meer vragen over ons volledige aanbod? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag verder! Neem gerust contact op via info@niwt.nl of bel naar 030 2006912

“Een opleiding volgen bij ons draait om direct toepasbare kennis, relevante vaardigheden en het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap”

Back To Top