skip to Main Content
Twee Mensen In Gesprek

Impact maken in de warmtetransitie: wat zijn transitievaardigheden?

Bij het Nederlands Instituut voor de Warmtetransitie geloven er sterk in dat, naast inhoudelijke kennis, communicatievaardigheden binnen de warmtetransitie het verschil maken. Daarom zijn transitievaardigheden onderdeel van onze opleiding Professional in de warmtetransitie. Maar wat bedoelen we daar precies mee?

Hoe overtuigend ben jij?

De modules transitievaardigheden gaan over jouw eigen communicatiestijlen. De eerste module is heel erg naar buiten gericht en gaat om impact maken met  jouw verhaal.

Hoe overtuigend ben je in je  boodschap? Hoe krijg je stakeholders en bewoners mee? We onderzoeken hoe inspirerend je jouw boodschap overbrengt, hoe je jouw visie deelt en zo anderen meeneemt in je verhaal.

In veel gevallen krijg je in de gesprekken die je voert, ook te maken met weerstand; mensen die niet meteen met je mee willen. Een ander onderdeel van transitievaardigheden is dan ook het ombuigen van die weerstand naar draagvlak.

Tijdens de opleiding leer je communicatiestijlen zodat je gesprekken efficiënter kan voeren. Je oefent veel met je mede deelnemers én met trainingsacteurs. Door aan den lijve te ondervinden hoe communicatie in (lastige) gesprekken het verschil kan maken, kun je de geleerde communicatiestijlen gemakkelijker toepassen in de praktijk.

Vergroot je persoonlijke leiderschap

De tweede module van transitievaardigheden is meer een intern proces. Dit gaat met name over het vergroten van je persoonlijk leiderschap. Daarvoor is het nodig dat je weet waar je vandaan komt, waar je nu staat en vooral waar je naartoe wilt: wat je missie of droom is.

Binnen de context van de warmtetransitie is er natuurlijk een hoop wat er om je heen gebeurt; technologische ontwikkelingen, vernieuwingen in wet- en regelgeving, politieke besluiten, noem maar op. Bij het vergroten van je persoonlijk leiderschap leer je hoe je niet ontmoedigd raakt door al deze veranderingen. Dat je jezelf staande houdt met oog op je doel, maar tegelijkertijd wel flexibel kunt meebewegen in alles wat er om je heen verandert.

Met de geleerde transitievaardigheden in je achterhoofd kun je écht impact maken in binnen de warmtetransitie.

 

De opleiding “Professional in de Warmtetransitie is bedoeld voor zowel mensen die startend zijn in de wereld van de warmtetransitie, als voor mensen die al langer actief zijn, maar vanuit hun werk maar één kant van speelveld zien en ook benieuwd zijn naar de andere perspectieven. In 7 opleidingsmodules, waarvan twee over transitievaardigheden, leer je alle ins- en outs van de warmtetransitie. 

Back To Top