skip to Main Content
Interview Met Ludo De Haan

Interview Ludo de Haan over het NIWT

Blog | de succesfactoren voor de energietransitie: goed opgeleide professionals in de warmtetransitie

Het NIWT geeft een impuls aan de expertise en vaardigheden van de professionals die zich bezighouden met de warmtetransitie in Nederland. Ludo de Haan vertelt over de missie, visie en meerwaarde van de opleidingen en incompany programma’s van het NIWT.

Een succes maken van de warmtetransitie staat op nummer één”

 

Waarom een Nederlands Instituut voor de Warmtetransitie?

Het Nederlands Instituut voor de Warmtetransitie (NIWT) is een onafhankelijk opleidingsinstituut voor alle professionals die werken aan de warmtetransitie in Nederland. Ludo: “Ik heb jarenlang in de warmtesector gewerkt, onder andere bij Engie, Stadsverwarming Purmerend en Alliander. Ik merkte zelf – en ik zag ook in mijn omgeving – dat je vooral in de praktijk leert hoe de warmtetransitie precies werkt. Een opleiding zoals energietechniek, duurzame energie of bestuurskunde bereid je onvoldoende voor op de concrete opgaven en het snel veranderende speelveld.

De warmtetransitie is natuurlijk ook een relatief nieuw vraagstuk, waarvoor geen standaardconcepten, -procedures of -oplossingen klaarliggen. De koplopers uit de praktijk weten wat er wel en niet werkt. Het NIWT brengt deze experts samen en voorziet professionals van de vakinhoudelijke kennis én de praktische vaardigheden om de uitdagingen van de warmtetransitie aan te gaan. Een succes maken van de warmtetransitie staat voor ons allemaal op nummer één.”

Ludo de Haan operationeel en commercieel directeur NIWT

Ludo de Haan

Expertise én skills

Het NIWT verbindt de juiste docenten, coaches, onderzoekers en ontwerpers aan de deelnemers. Ludo: “de docenten van onze opleidingen en cursussen zijn vakmensen die precies snappen waar de warmtetransitie over gaat en waar (startende) professionals dagelijks tegenaan lopen. Bijvoorbeeld als het gaat om de ontwikkeling van een warmtenet, of de uitwerking van een Wijkuitvoeringsplan.

In onze opleiding “Professional in de warmtetransitie” zijn ook coaches actief die focussen op persoonlijke ontwikkeling en professionele groei. De vaardigheden zorgen dat professionals echt uitblinken in het werkveld! Stakeholders overtuigen, draagvlak creëren, omgaan met weerstand… alleen met de juiste skills maak je impact in het complexe en dynamische speelveld van de energietransitie.

Uniek aan het NIWT is ook dat we eendaagse cursussen en verdiepende meerdaagse opleidingen aanbieden. Altijd staat de leerbehoefte van de professional centraal. Na een persoonlijke intake adviseren we je over de juiste opleiding. Ben je op zoek naar inhoudelijke verdieping op een specifiek thema, of wil je het gehele speelveld beter leren kennen? We stellen groepen samen van professionals die optimaal van elkaar kunnen leren. En we creëren in het programma alle ruimte om vanuit verschillende perspectieven – van gemeenten, woningcorporaties, energieleveranciers, adviesbureaus en netwerkbedrijven – de discussie te voeren over de opgaven en oplossingen.”

Maatwerk

“Onze opleidingen, cursussen en trainingen zijn gericht op professionals die kennis over de warmtetransitie wil verdiepen en zichzelf willen ontwikkelen. Met ons incompany aanbod stellen we maatwerkprogramma’s samen, die alle antwoorden geven op de vragen die er binnen een organisatie of afdeling leven. Met ons brede netwerk van onafhankelijke docenten en trainers kunnen we altijd de juiste mensen inzetten om de deelnemers echt verder te laten groeien.”

Succesverhalen en praktijkervaringen

“Het NIWT is een onafhankelijk kennisinstituut met een maatschappelijke missie: professionals de expertise en skills bijbrengen om de warmtetransitie te versnellen. We vertellen daarom niet alleen de succesverhalen, maar ook de dilemma’s en leerervaringen uit de alledaagse praktijk.

Je kunt de ins en outs van de warmtetransitie leren in de praktijk, bijvoorbeeld in aanvulling op een meer algemene hbo-opleiding. Maar dat kost veel tijd. Ondertussen gaan de ontwikkelingen in de warmtetransitie alsmaar verder. Het NIWT brengt de cases, experts en netwerken samen zodat je snel op de hoogte bent van alles wat je moet weten en kunnen om in de actuele praktijk het verschil te maken. Zo maken we de warmtetransitie samen tot een succes!”

 

Meer weten over de opleidingen van het NIWT? Neem gerust contact op met manager opleidingen Christien Reichardt via telefoon 06 45 77 28 55, of e-mail christien.reichardt@niwt.nl. Directeur Ludo de Haan vertelt je graag over incompany programma’s. Bel daarvoor naar 06 28 25 63 37, of e-mail ludo.de.haan@niwt.nl.

Back To Top